vineri, 28 martie 2008

Comunicare symbolica

"A fost odata ca niciodata..."
Asa incepe o poveste clasica si fiecare dintre noi a inceput mai intai prin a "lectura" ilustratiile frumos colorate ale unor carti cu povesti transpuse in imagini. Cu timpul am evoluat, zicem noi, si am ajuns sa citim carti si cartulii din ce in ce mai stufoase si complexe, de la beletristica pana la tehnnic si stiintific. Exista totusi si un regres in viata "literara", si anume revistele mondene , tabloide, de lifestyle sau cele desuchiate in care articolele au o prea putina relevanta, deseori trecute cu vederea daca nu sunt frumos colorate, impopotonate cu brizbrizuri sau daca nu au atasate foarte importantele fotografi.

Dar ce ar fi daca in loc de cuvinte am "citi" simboluri grafice. Si nu, nu este vorba despre heroglife sau scrierile antice, deoarece acestea puteau fi interpretate numai de civilizatile ce le utilizau, si mai mult, doar de invatatii vremii. Va propun un exercitiu, si anume o povestioara formata numai din simboluri (icons), care teoretic pot fi interpretate si intelese de catre orice persoana din societatea moderna, indiferent de rasa, cultura sau limba vorbit.

Succes la lecturare/vizionare! ;)


Un comentariu:

mihainicula spunea...

Foarte interesanta simbolistica prezentata. De fapt, literele folosite de noi astazi se trag tot din simboluri si cu putina imaginatie, toate simbolurile pot sa fie interpretate.