marți, 31 martie 2009

Ford: re-brading de criza



In avanpremierea evenimentului NewYork International Auto Show ce va avea loc saptamana viitoare, compania Ford Motor se pregateste pentru introducerea "silentioasa" a noii sigle Ford, lansarea oficiala fiind pregatita pentru sfarsitul lunii. Este surprinzator faptul ca Ford va renunta la fontul de tip "script" si la forma ovala ce si-au facut prezenta inca de prin 1912 si care au suferit putine evolutii vizuale.


Logo-ul Ford in decursul anilor.

Autovehicule Ford, care sunt sub aceasi umbrela a companiei mama impreuna cu Lincoln, Mercury, Mazda, Volvo, Land Rover si Jaguar, se considera putin "invechiti" si pe deasupra, cu exceptia Land Rover, sunt singuri cu logo format doar din text. Aparent Ford inceraca sa se armonizeze cu celalate logo-uri prin introducerea unui nou concept denumit "Symbiosis". Din comunicatul lor de presa:

Actuala emblema Ford Motor Company nu reprezinta esenta estetica a vehiculelor sau al marketingului relizat de companie in ultimile doua decenii. Constructorii de automobile duc o lupta acerba pentru a recastiga cota de piata si profitabiliate in aceasta perioada de grea incercare financiara iar redesign-ul emblemei Ford este un mijloc important de a improspata si redobandi interesul fata de acest brand.

Strategia si designul de identitatea au fost dezvoltate de agentia de branding din Detroit, Brand Masters, proaspat achizitionata de Omnicom Group iar proiectul a fost condus de Rob Frankel, un expert in design de identitate care s-a alaturat echipei Brand Masters special pentru acesta. Acesta explica conceptul:

Logo-ul este o forma deosebita care "curge" in si din ea insasi, simbolizand miscare, drumuri si grile. Litera "f" se poate distinge. Textul este o versiune modificata a fontului Max 3, cu influete puternice din domeniu automotive.


Detalii desptre constructia logo-ului si flexibilitaea folosirii.


Noile elementele de signalistica afisate de toti dealeri Ford pana in 2011.


Ironic este faptul ca daca Ford ar fii acceptat sfatul lui Paul Rand prin anii '60, compania ar fi fost probabil intr-o situatie mai buna, aceasta fiind identitatea propusa de el:


NOATA:
Doresc sa va informez ca articolul de mai sus a fost elaborat si postat cu ocazia zilei de 1 Aprilie si este doar o gluma care sper ca va amuzat ;)

Un comentariu:

Adi spunea...

Cand criza te afecteaza, faci si tu ce poti.